Den hurtige checkliste til dig, som lige er blevet ledig

De fleste af os har prøvet at blive fyret – eller vil opleve det i løbet af et arbejdsliv. Sagt på godt jysk, er det selvfølgelig træls. Her kommer en hurtig checkliste til dig, der lige er blevet ledig.

tips-til-nyledige-keep-calm-182x300.png

De fleste oplever imidlertid, at det er lettere at finde motivationen til at komme i gang med at søge nyt job i starten af ledighedsperioden. Så uden ligefrem at ville vifte med en bedrevidende rød klud, kommer her en venlig opfordring til at forsøge ikke at lade sig slå ud.

Panik kan du ikke bruge til noget. Du får mest ud af at lære at arbejde metodisk og struktureret med at finde dit næste job. En, efter min mening, god metode til at opnå det, er at fokusere på processen fremfor på resultatet – at udvikle gode vaner frem for at fokusere ensidigt på endemålet. Læs et blogindlæg om det her.

En hurtig checkliste til dig, som lige er blevet ledig (eller færdiguddannet for den sags skyld) kan deles op i tre dele:

  • Få styr på dit personlige brand
  • Find jobopslag og virksomheder at søge uopfordret hos
  • Søg jobs struktureret

Det ”fjerde punkt” er det vigtigste, men det kan jeg ikke rådgive dig om: der er love og regler. Masser af love og regler! De skal overholdes, og det skal du tale med dit Jobcenter og din A-kasse om. Er du det mindste i tvivl om noget, skal du kontakte dem.

Dit personlige brand

Det lyder så fornemt, at sige dit personlige brand – men jeg mener det faktisk. Steen Kræmer Rasmussen som har skrevet bogen ”Hit med jobbet” (som i øvrigt er den måske bedste bog om jobsøgning på dansk), kalder det din ”professionelle personlighed”. Det kan vi også kalde det.

Men i denne sammenhæng handler det også en hel del om at sørge for, at der ikke dukker noget (skal vi kalde det) uhensigtsmæssigt frem, når man søger på dit navn. Du bliver nemlig googlet, når du søger et job. Derfor er det en god ide at gøre hvad du kan for at der vises relevante søgeresultater, når nogen søger på dit navn. Jeg har engang skrevet et blogindlæg om det. som du kan læse her:

LinkedIN kan ikke gøre det alene, men det siger sig selv, at du selvfølgelig bør have en opdateret profil på LinkedIN, hvis du er jobsøgende.

Og glem endelig ikke billedresultaterne! Skal vi ikke gætte på at arbejdsgiverne ikke vil holde sig tilbage med billedsøgningerne, når du søger jobs hos dem? Der er et par gode fif til hvordan du måske kan manipulere resultaterne lidt her.

Sidst, men ikke mindst, er der profilbilledet. Adam Bindslev har skrevet et kort indlæg med tre ualmindelig gode råd, som du finder her.

Find jobs og virksomheder at søge uopfordret hos

Den største og mest omfattende danske jobdatabase er som bekendt Jobnet.dk. Og da det også er den jobdatabase med allerflest avancerede søgemuligheder, er den det allerbedste sted at starte jobsøgningen. De avancerede søgemuligheder er beklageligvis lidt oversete. Jeg har skrevet et blogindlæg om hvordan du gør her.

Derudover er der for de fleste god ræson i at holde øje med en eller flere fagspecifikke jobdatabaser. Jobfisk.dk har den vistnok mest omfattende samling – find den her.

Endelig er der Twitter, hvor de to hashtags #dkjob og #jobdk er værd at følge.

Det er en rigtig god ide, også at sende uopfordrede ansøgninger afsted. Men skal det åbne muligheder for yderligere dialog, skal du være forberedt på at gøre et stort stykke arbejde for det. Den åbenlyse forskel er jo, at der i forbindelse med en uopfordret ansøgning ikke er et jobopslag med en form for jobbeskrivelse, du kan læne dig op mod. Når du søger uopfordret, skal du selv sørge for at vise at det du kan, er relevant for den virksomhed eller organisation, du søger hos. Vi har tre gode råd om at søge uopfordret i dette blogindlæg.

Søg jobs – få rutinerne på plads

Problemet med jobdatabaser er, at man hurtigt kan drukne i indhold. Det er umanerlig ærgerligt at misse et relevant jobopslag, så jeg vil opfordre dig til at finde en daglig rutine, hvor du gennemgår alt.

Et andet godt tip er at vedligeholde et regneark, hvor du noterer relevante data. Det kunne eksempelvis være jobtitel, virksomhed / organisation, ansøgningsfrist, link, din dato for afsendelse af ansøgning, dato for modtagelse af bekræftelse og om du har modtaget et afslag.

… og nu vi er ved afslagene: Dem vil du få nogle stykker af. Et godt tip er, at sørge for altid at have flere ansøgninger ude ad gangen – hvis det er muligt, så send altid to ansøgninger afsted på samme tid. Det virker måske lidt ulogisk, men på den måde er der mindre mentalt råderum til at lade sig slå ud af et afslag.

Der er skrevet mangt og meget om hvordan man strikker en god ansøgning sammen. Her får du to korte artikler, som måske kan hjælpe. Den ene handler om, hvordan du indleder din ansøgning og den anden handler om flowskrivning, som er en metode, du kan benytte hvis klappen er gået ned, og du ikke kan komme videre.

Kristian Høgh Stephansen
Kristian Høgh Stephansen15. maj 2018
  • Ansøgning
  • Arbejdsliv
  • CV

Tilmeld dig Ugebrev for ledige

ugebrev-for-ledige-header.png

Ugebrev for ledige udkommer hver uge med tips og tricks, eksklusive jobopslag, konkurrencer, spændende artikler og meget, meget mere.

Efter tilmelding får du adgang til vores CV Værktøjskasse med CV skabeloner, ikoner og inspiration til dit CV.

Læs mere på Ugebrevforledige.dk eller tilmeld dig herunder.