Den lille guide til platformsøkonomi

Chabber og Hilfr er to af de store plaformsøkonomiske spillere på ”det nye arbejdsmarked” i Danmark. Men de er ikke de eneste på scenen. Her kommer en lille guide til platformsøkonomi.

platformsoekonomi.png

Platformsøkonomien skal integreres i den almindelige økonomi, men det kræver nytænkning og fleksibilitet fra alle involverede parter.” Sådan lyder det i et interessant debatindlæg på Altinget, forfattet af Sebastian von Wildenrath Løvgreen og Nicolai Søndergård Kjær. De to er medstiftere af henholdsvis Chabber og Hilfr.

Netop Chabber og Hilfr, kan man godt tillade sig at kalde relativt pæne drenge i den lidt samspilsramte platformsøkonomiske skoleklasse. Begge udmærker sig nemlig ved at tilbyde relativt ordnede forhold med styr på såvel feriepenge, forsikringer og lønninger. Hilfr har endvidere overenskomst med 3F.

De to stiftere mener, at der er brug for at arbejdsmarkedets parter, regering og platformsvirksomheder ”går sammen og finder løsninger på de udfordringer og muligheder, som den nye dele- og platformsøkonomi skaber for os alle.

Det er der nok ikke mange som vil være uenige i.

Til gengæld vil der nok være delte meninger om denne udmelding, også fra Løvgreen og Kjær: ”Det giver [..] ikke mening at regulere markedet som et, men tværtimod er der brug for fleksible løsninger, som løbende tilpasser lovgivningen til den rivende teknologiske udvikling, der finder sted.”

Uanset hvad ens udgangspunkt er, må man erkende at tjenesterne findes. De er ikke relevante for os alle sammen, men man kan ikke uden videre afskrive dem fuldstændigt af den grund.

Platformsøkonomi: 8 udbydere som er et kig værd

Her kommer en liste over 8 udbydere af tjenesteydelser, som måske er relevante for dig. Der er på ingen måde tale om en komplet liste, og vi har udeladt tjenester som ikke er baseret på en aktiv arbejdsmæssig indsats – Gomore, AirBNB, Nethire med mange flere. Uber finder du heller ikke på listen, da de jo som bekendt ikke er aktive i Danmark.


Hvis du har en ide om at en af tjenesterne kan være relevant for dig, skal du tænke dig om en ekstra gang – især hvis du er ledig, og modtager dagpenge.

Sæt dig ind i skattereglerne og kontakt din A-kasse og dit Jobcenter for at høre mere om hvilke muligheder du har.

Danske udbydere:

hilfr.png

Hilfr

Hilfr udbyder rengøringshjælp til private. Med en kommission på blot 6% og overenskomst med 3F må sige, kan man godt tillade sig at sige, at der er ordnede forhold hos Hilfr.

hilfr.dk

chabber.png

Chabber

Har du erfaring med servering, køkkenarbejde eller bartenderi? Chabber formidler jobs indenfor dette område over hele landet. Aftenarbejde er kutyme, og du ansættes og får løn direkte fra Chabber. Aflysninger af jobs du har sagt ja til er ilde sete, så byd ikke ind på jobs, du ikke er sikker på, du kan tage.

chabber.com

cleady.png

Cleady

Hos Cleady kan man booke hjælp med rengøring, have eller almindelige praktiske opgaver som f.eks. ophængning af billeder, rensning af tagrender, møbelsamling med videre.  Ved tilmelding som udbyder, skal du angive, hvilke af disse fire typer opgaver du kan eller vil tage: Samling af møbler, Rengøring, Havearbejde samt Ophængning. Du kan godt vælge at være udbyder i flere kategorier på én gang.

Cleady.dk

meploy.png

Meploy

Lager- samt pakke- og plukkearbejde er kerneydelserne fra Meploy, som til forveksling minder ret meget om et traditionelt vikarbureau. Kommer du i stald hos Meploy, bliver du ansat og aflønnet direkte igennem dem. Du kan fravælge jobs med tunge løft, i forbindelse med tilmelding.

meploy.me

mover.png

Mover

Hvis du har bil – måske ovenikøbet en varevogn – kan Mover måske være noget for dig. Her er kerneydelsen godstransport over hele landet. Du skal være over 21 for at blive chauffør hos Mover.

usemover.com

happy-helper.png

Happy Helper

Happy Helper er endnu en udbyder af rengøring for private. Med over 2.500 tilmeldte ”helpers” dog én af de større aktører på området. Vær opmærksom på, at du ikke ansættes hos Happy Helper, og derfor skal udlevere dit fulde navn og CPR-nummer til de kunder, som du har udført opgaver for, for at disse kan udnytte deres håndværkerfradrag.

happyhelper.dk

Udenlandske udbydere:

upwork.png

UpWork

Programmering, søgemaskineoptimering, 3D-animation, lydeeffekter… kan du noget helt specielt indenfor et eller andet nicheområde, kan UpWork være et relativt indbringende bekendtskab. Men også her gælder, at du bør bringe din kritiske sans i spil, for ellers kan du hurtigt komme til at lave arbejde som giver alt for lidt.

upwork.com

fiverr.png

Fiverr

Der er jo ikke så meget ved tjenester, som ikke rigtig har fat i dét der med at finde kunderne. Det problem har Fiverr, som er én af de ældste formidlingstjenester mellem kunder og freelancere, mildest talt ikke. Fiverr er nemlig en udbredt tjeneste indenfor webudvikling, oversættelse samt grafisk design, så hvis du har kompetencer indenfor disse områder, er det måske besværet værd at undersøge sagen.

Bemærk dog at hele verden er din markedsplads på Fiverr. Det betyder, at priserne ofte er meget lave. Brug din kritiske sans, og gå målrettet efter et nicheområde, hvis du kan.

fiverr.com

Kristian Høgh Stephansen
Kristian Høgh Stephansen4. juni 2018
  • Arbejdsliv

Tilmeld dig Ugebrev for ledige

ugebrev-for-ledige-header.png

Ugebrev for ledige udkommer hver uge med tips og tricks, eksklusive jobopslag, konkurrencer, spændende artikler og meget, meget mere.

Efter tilmelding får du adgang til vores CV Værktøjskasse med CV skabeloner, ikoner og inspiration til dit CV.

Læs mere på Ugebrevforledige.dk eller tilmeld dig herunder.