Nyt kursus til dig: Den svære samtale

den-svaere-samtale.jpg

I din kursusportefølje har du nu fået adgang til et nyt kursus: Den svære samtale. Find kurset under kategorien "Ledelse og projektledelse".

Du kender det sikkert: Du er nødt til at tage en snak med en kollega, en medarbejder, en god ven eller en anden af dine nærmeste, og du er allerede usikker på, hvordan du skal gribe det an. Og sådan er vi mange, der har det!

De fleste af os vil gerne undgå konflikter og ubehagelige situationer, fordi vi hellere vil bruge vores energi på det, der får os til at føle os godt tilpas. Vi kan også være bange for at blive misforstået, for meningen med den svære samtale er jo at rette op på noget uhensigtsmæssigt eller løse et problem og så komme glad og tilfreds ud på den anden side – og det gælder alle parter. Ellers ville vi jo bare lade det ligge.

Så hvordan håndterer du de konfliktfyldte samtaler? Og hvordan skal du kommunikere for at være sikre på at nå godt i mål?

Introduktionsvideo

Kurset består af videoer, opgaver og quizzer, og du kan se et eksempel på en video fra kurset her, hvor der introduceres til det modul i kurset, der handler om den gode forberedelse.

Kurset handler blandt andet om:

  • Anledning til samtalen
  • Aktiv lytning
  • Assertiv kommunikation
  • Girafsprog
  • Forberedelse til samtalen
  • Indkaldelse til samtale
  • Fokus i selve samtalen
  • Mulige reaktioner
  • Spejling og omgivelser
  • Opfølgning

Start med at få styr på egne følelser

Første skridt er forberedelsen, hvor det i høj grad handler om at fokusere på det, der fungerer – og på formålet med samtalen. Du skal have styr på dine egne følelser, holdninger og tanker, inden du sidder over for din ”modpart”.

Måske har du i længere tid gået og irriteret dig over en medarbejder eller kollega, og jo længere du udskyder samtalen i håbet om, at tingene bare ”går i sig selv”, jo mere lægger du også mærke til det, der irriterer dig.

Og det er ikke en god idé at starte en snak op på baggrund af en følelse af irritation. For det første vil det være det, der skinner igennem, og på den måde kan samtalen komme til at være irettesættende og konfliktfyldt i stedet for løsningsorienteret. For det andet risikerer du, at samtalen ikke ender med en god aftale, hvor begge går fra samtalen som vindere – hvilket også er centralt for et godt resultat af den svære samtale.

En del af din forberedelse består i at skille tingene ad og komme ind til kernen af problemstillingen, så det ikke er følelserne, der dominerer, men det faktuelle problem. På den måde bliver du også meget mere klar til at træde ind i samtalerummet og klar til at lytte, i stedet for at lade dine egne tanker og forestillinger præge snakken.

Nyt e-læringskursus

Hvis du gerne vil dykke endnu mere ned i den svære samtale, kan du tage e-læringskurset Den svære samtale, som klæder dig på til at forberede og gennemføre den svære. Det handler om kommunikation, aktiv lytning, den gode intention, typer af reaktioner, kropssprog, girafsprog, håndtering af følelser, ordvalg og meget, meget mere.

Kurset er rettet mod den svære samtale med en medarbejder, men du kan sagtens tage kurset, selvom du ikke er leder. Emnerne og redskaberne er relevante for alle, med og uden ledelsesansvar på arbejdspladsen, og du vil også få inspiration til at møde og tackle dagligdagens svære samtaler.